Coaching on coachi ja kliendi vaheline koostöö, kus keskendutakse sellele, kuidas klient saaks oma eesmärke kõige efektiivsemalt saavutada. Selleks et eesmärki ka päriselt saavutad aitab coach püsida rajal toetades ja pannes paika koos kliendiga vajaliku struktuuri ja tegevused. Samuti tegeletakse tugevate uskumuste, mõttemustrite ja hirmudega, mis võivad kliendi edasiliikumist pärssida.

Erinevalt teraapiast ja psühholoogist, ei keskendu coach sinu mineviku traumadele ja nende parandamisele. Coaching keskendub praegusele hetkele ja tulevikule ning läheneb muredele/probleemidele lahenduse leidmise võtmest. Nagu ütles Winston Churchil: “Pessimist näeb igas võimaluses raskusi. Optimist näeb igas raskuses võimalusi.”

Coachid (ehk tõlgituna treenerid) on olnud meie ümber juba väga pikka aega. Kuigi meile tuttav formaat võib olla sporditreeneri ja treenitava vahel, siis tänapäeva coachingul on sama eesmärk. Coach/treener aitab rajal püsida, fookust hoida, plaani paika panna ja analüüsida kitsaskohti. Vajadusel tegeletakse motiveerimise ja takistuste eemaldamisega ja hirmudega. Coachingut võib teha ükskõik millises elu valdkonnas, kus inimene tunneb, et ta ei oska ise hakkama saada või tal puudub piisav distsipliin ja võimekus kindlat plaani paika panna või seda järgida.

Minust endast

Kuigi paljudes valdkondades oma elus olen ma väga struktueeritud ja suudan plaanist kinni pidada ilma suurema pingutuseta, siis sport ja trenn on koht, kus see on täielik väljakutse. Ma ju tean, et see on mulle hea ja ma tunnen ennast palju paremini pärast trenni, aga sinna minek tekitab mulle suuri raskusi. Kõige veidram on see, et mulle väga meeldib teha sporti, aga kahjuks olen ma ka imeline vabanduste väljamõtleja, et miks ma täna ei saa sinna minna.

Mul on nüüd kaks võimalust.

  1. Ma võtan endale personaaltreeneri, kes on minu “vastutav sõber” ehk keegi keda ma ei saa alt vedada ja kes motiveerib, julgustab ja aitab rajal püsida.
    VÕI
  2. Ma jätkuvalt valetan endale, et ühel päeval kui mul on rohkem aega vms. siis ma ausalt võtan ennast kätte ja hakkan trennis käima.

Mis te arvate, kumb mõtlemine aitab mul enda eesmärki (olla tervem oma kehas) kiiremini saavutada? Jah, kindlasti esimene.

Sama on ka kõigi teiste elu valdkondadega. Nagu näiteks ka raha.
“Ühel päeval ma hakkan säästma, kui mu sissetulek suureneb.” on üks kõige enim levinumaid valesid, mis üldse raha ümber on. Mul on halvad uudised. Kui sul ei ole säästmise harjumust ja raha lihtsalt põleb käes, siis see suurem palgatšekk ei päästa. Me oskame alati leida põhjusi, miks kogu sinu raha on siin ja praegu ning täna vajalik. Ka mina oskan.
Sama vale mis me endale korrutame on see, et “Siis kui mul on palju vaba raha, hakkan ma investeerima.”
Jutt on erinev, vabanduse põhimõte on sama.

Sa ei ole katki, kui sa ei oska säästa või ei ole alustanud investeerimisega. Sa oled lihtsalt inimene. Meil kõigil on kohti ja asju, mis tekitavad meile väljakutseid. Sinu võimuses on endale otsa vaadata ja analüüsida, et see on tõesti mu nõrk koht ja ma vajan abi ja tuge sellel teekonnal, et olla parem ja et oma eesmärke saavutada. Ainult sellepärast, et sa pole oma loomult loodud säästma või investeerima, ei tähenda, et sa sellel teekonnal ei võiks olla vägagi edukas. Sul on vaja lihtsalt õiget tuge.

Ma olen ka inimene. Vahepeal on kuid, kus säästmine ja investeerimine tekitab rohkem väljakutseid kuna sooviksin hoopis pigem selle raha eest midagi muud teha. Näiteks osta uut mööblit või mingit tehnikavidinat. Samas ma tean, et ma võin enda peale loota ja kindel olla, et ma suudan ahvatlustele ka ei öelda, kui on vaja. Sama kahjuks ei kehti trenni kohta ja sellepärast ongi mul ka personaaltreener. (:

Kõige parem investeering on investeering ise enda arengusse. See investeering tasub sulle tagasi terve elu ja seda palju suuremate “summadega” kui oli sinu algpanus.

Harjutus:
Mõtle erinevatele valdkondadele oma elus, kus sa sooviksid paremaid tulemusi või millised eesmärgid on sul veel saavutamata.
Pane need tähtsuse järjekorda ja hakka otsast pihta. Leia endale see tugiisik/coach/treener, kes toetab sind sinu eesmärgi täitmisel.

Jaga, millised eesmärgid on sinul pikalt olnud ja mis siiani “ootavad” saavutamist?

(Visited 48 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga